Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Η Ιστορία παίζει ‘‘Ήταν ο…’’!

του Θ. Μπλουγουρά
===============
1. Φεβρουάριος 1451. Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Μουράτ. Πουλί κι αέρας ένα άτι διασχίζει μυστικά τα 120 χιλιόμετρα ως το Βόσπορο κι ο 21 ετών καβαλάρης περνάει απέναντι, φτάνει στην πρωτεύουσα Αδριανούπολη, εξοντώνει τους αντίπαλους διαδόχους, πνίγει στο λουτρό τον ανήλικο ακόμα αδερφό του, εκτελεί και το δολοφόνο που πλήρωσε γι’ αυτό το έγκλημα, και ανακηρύσσεται αυτοκράτορας. Πουλί κι αέρας και το κακό αυτό μαντάτο γεμίζει τρόμο το Βυζάντιο. Ήταν ο Μωάμεθ Β΄.
*
2. Στις συγκρούσεις για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ από τις αγγλικές δυνάμεις βγήκε θριαμβευτής. Απέκρουσε την πρόταση να γίνει βασιλιάς. Επέβλεψε τη σύνταξη του συντάγματος, που έδωσε στη χώρα τη μορφή που έχει και σήμερα. Αναδείχτηκε το 1789 πρώτος πρόεδρος της χώρας και πρώτος πρόεδρος δημοκρατικής, χωρίς δούλους, χώρας στον κόσμο! Καθιέρωσε δυο μόνο συνεχόμενες προεδρικές θητείες. Και στις δυο αναδείχτηκε με το 100% των εκλεκτόρων! Ήταν ο Τζωρτζ Ουάσιγκτον!
*
3. Τουρκοκρατία. Χειμώνας του 1821. Ανήσυχοι οι Τούρκοι του Μοριά. Στρατός, ακούν, μιλιούνια από Ζάκυνθο στη Σκαρδαμούλα. Στα Μουρτζιναίικα, λέει, συσκέψεις και συσκέψεις καπεταναίων. Καλού κακού καλούν τους Προκρίτους στην Τριπολιτσά, να τους έχουν στο χέρι. Πήγαν. Εντάξει, αλλά για σιγουριά ντύνουν ραγιά-δες γυρολόγους κάτι Τούρκους, να παν να ιδούν. Πήγαν, είδαν και μηνούν: ‘‘Μπα, τίποτα! Ένας γέρος στην αυλή έπαιζε τις αμάδες!’’ Ήταν ο Θ. Κολοκοτρώνης!
*
4. Νύχτα 24ης Οκτωβρίου 1917. Αγία Πετρούπολη. Ένας νυχτοπερπατητής παραπατάει στους δρόμους. Αξύριστος, ακούρευτος, κακοντυμένος, κι από πάνω μεθυσμένος-όλα παράσταση. Το νυχτερινό περίπολο της αστυνομίας έχει εντολή να ελέγχει οποιονδήποτε γεννά υποψίες. Αυτοί οι μπολσεβίκοι έχουν δημιουργήσει επικίνδυνη κατάσταση και οι υπηρεσίες ασφαλείας οφείλουν να επαγρυπνούν. Αλλά αυτός ο μπέκρος…σκνίπα, τι να ελέγξεις από δαύτον, άσ’ τον. Τον άφησαν. Ήταν ο Λένιν!
*
5. Στα 16 του το 1915 αφήνει το σχολείο για την Τέχνη1. Της τα ρίχνει, τον αποκρούει2. Διοχετεύεται στον πόλεμο, λαβώνεται, βγαίνει δεκανέας. Η ταπεινωμένη από την ήττα δομική συνείδηση3 της χώρας του ζητεί εναγωνίως λυτρωμό/σωσμό – αρπάζει την ευκαιρία. Λογάς, και τάζει ανάνηψη, ανάταξη, ανάπτυξη, φυλετική κατίσχυση, εξοντωτική εκδίκηση, βίαιη επέκταση – την αλώνει. Αλωμένη τον ακολουθεί τυφλά σ’ έναν παγκόσμιο πόλεμο καταστροφών και αυτοκαταστροφής. Ήταν ο Χίτλερ.
1. (Κεφαλαίο Τ). Ήθελε να γίνει μεγάλος ζωγράφος. 2. Ήτοι: Δεν τα κατάφερε. 3. Μύθος/ήθος/πνεύμα.
***

Δεν υπάρχουν σχόλια: